Западна Канада и северозападната част на САЩ са обхванати от гореща вълна. Температурата достигна 49,5°C  и предизвика прекъсвания на електричеството и спиране на градския транспорт.

Регистирани са над 130 случая на внезапна смърт, които се свързват с високите температури, съобщават световните медии.

Според специалистите ненормално високите температури са свързани с климатичния феномен "горещ купол" – топлият въздух се задържа близо до земята, докато слънцето продължава да я нагрява.

Причина за горещата вълна е смесването на въздушни маси с различно налягане, които идват от Аляска и Канада. Глобалното затопляне допълнително вдига и без това високите температури.

 

Такива екстремни климатични събития се случват рядко – на едно до три десетилетия, но са много тежки за жителите на съответния регион.

Например в градове като Портланд в щата Орегон, известни с умерения си климат, температурите достигнаха рекордни стойности от 40 – 44°C градуса.

През следващите дни не се очаква промяна в температурите – те ще останат по-високи от обичайните. В засегнатите от суша западни райони на САЩ се повишава рискът от пожари и опасности за земеделието.

Заради претоварването на електрическата мрежа хората са призовани да ограничат потреблението на ток и да се разхлаждат със студени душове.