Днес почитаме Свети Игнатий, наричан още Богоносец, защото казвал, че сам носи Бог в сърцето си.

Според народните поверия от 20 декември започват коледните празници, а денят също така се смята за начало на Мръсните дни (от Игнажден до Богоявление) и прехода от старата към новата година.

Най-популярното вярване за Игнажден е свързано с това кой първи ще влезе в дома ни, така наречения обичай "полазване". По първия посетител можем да гадаем и каква ще бъде следващата година. Ако "сполезът" е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие.

При влизането на сполазника в двора, той трябва да поздрави с новата година и преди да престъпи прага къщата да вземе някоя пръчка от дръвника, с която да разбърка огнището и да пожелае: "Колко искрици, толкова яренца (агънца, теленца, кончета …)". 

От днес започва зимният цикъл от традиционните коледни и новогодишни празници. Тази вечер е първата Кадена вечер и за нея се приготвят постни храни, на трапезата присъстват сурово жито и орехи. Според християнското учение от днес започват родилните мъки на Дева Мария.

Ето какво прогнозира народната метеорология:

- Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша.

- Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие.

- Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа, вали сняг.

- Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие.

Времето през следващите 12 дни – от 20 до 31 декември – показва какво ще бъде времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември определя времето през януари.

Днес е именният ден на хората с имената Игнат, Игната, Искра, Пламен, Пламена, Огнян, Светла, както и техни производни.

Екипът на Sinoptik.bg желае на всички празнуващи здраве и късмет!