Международен екип учени от Германия, Канада, Дания и Япония е изследвал концентрацията на живак в някои от най-дълбоките части на Тихия океан. Резултатите са стряскащи, защото показват наличие на много високи нива живак, съобщават световните медии.

Живакът съществува  в природата естествено, но също така се освобождава в резултат от човешка дейнсост – например при използване на изкопаеми горива.

 

Изследователите са направили първите по рода си директни измервания на живачни залежи до 10 км под повърхността на Тихия океан. Известно е, че живакът се утаява в океанските дълбини, но досега никога не са били правени измервания на повече от 6 км дълбочина.

Екипът е взел проби от падината Атакама край бреговете на Перу и Чили, и падината Кермадек край бреговете на Нова Зеландия.

Според учените е изненадващо голямото количество живак в дълбините на океана и това вероятно е индикатор за общо увеличение на антропогенните емисии на този метал.

От друга страна, те очакват живакът да остане утаен на голяма дълбочина в течение на милиони години. Постепенно тектоничната дейност ще измести метала в земната мантия.

Прочетете също и:

Откриха непокътната пластмаса, престояла в океана над 30 г.