Собственик на къща в Якоруда решил, че е безопасно да поразшири двора си с багер и накрая активирал свлачище, с което съседната къща може да падне върху неговата.

„Опитах се с добро да им кажа да не копаят, защото ще падне всичко. Започнаха да ми викат”, каза Хюсеин Сирачки пред камерата на NOVA.

Хората опитали да се разберат със съседа си и го помолили да спре с изкопните дейности. Той не ги чул и не след дълго багерът причинил щети. Все по-често започнали да падат земни маси, докато накрая постройките и сградите се оказали с напълно компрометирани основи.

Човекът, започнал ремонтните дейности, обяснява, че е започнал да копае с багера, защото скатът се свличал още преди това и той просто искал да изгради подпорна стена. След това обаче дошло недоволството на семейство Еврови и сега дейностите са стопирани.

 За да се продължат, е необходимо съгласието на всички съседи. Докато то не бъде постигнато, строежът се води незаконен.

От Община Якоруда обясниха, че са проверили случая и са установили, че построяването на новата стена действително е незаконно строителство. Нещо повече – необходимо незаконно строителство, защото ако не се завърши, е напълно възможно още тази зима няколко къщи да рухнат.