Мощно торнадо удари западните германски градове Липщат и Падерборн и причини огромни щети, съобщават световните медии, цитирани от NOVA

На видеа в социалните мрежи се виждат разрушенията, останали след преминаването на стихията. Към момента не се съобщава за жертви.

Броят на ранените е 40, като 10 от тях са в тежко състояние.

Ураганният вятър е отнесъл камбанарията на църква в Липщат. Властите са мобилизирали над 300 пожарникари, които да помогнат за справяне с бедствието.

За голяма част от Германия е в сила предупреждение за бури. Метеоролозите алармират за очаквани порои в западната и централната част на страната, както и за бурни пориви на вятъра със скорост до 130 км/ч.

Бурите са предизвикали проблеми с трафика в цялата страна. Изкоренени от вятъра дървета са блокирали железопътни релси и пътища, а обилните дъждове са наводнили стотици къщи в Западна Германия.

Лошото време е причинило смъртта на двама френски граждани малко след като са излетели с моторизирания си параглайдер от летището в Баленщет, което се намира на 175 км югозападно от Берлин.

Заради предупреждението за лошо време училищата в Кьолн са били затворени по обяд в петък, за да могат учениците да се приберат по домовете си преди бурята.

Прочетете също и:

Зачестяват случаите на торнадо в България

Силни бури връхлетяха САЩ

Торнадо, силен вятър и наводнения в Полша и Германия