Край североизточния бряг на САЩ, в дълбините на Атлантическия океан, е скрито гигантско водохранилище със сладка вода.

Резервоарът се намира на дълбочина 182 – 365 м под океанското дъно. Съдържа около 2800 куб. км вода и се простира на площ 350 км под бреговата линия на Ню Йорк, Кънектикът и Роуд Айлънд.

Според специалистите водата в него е от времето на последния ледников период.

Откритието потвърждава отдавнашните подозрения за съществуването на подобни резервоари. През 70-те години на ХХ в. при сондажи за петрол в морето сондите понякога изваждали сладка вода. Предполагало се, че неин източник са подводни джобове, пълни със сладка вода.

Преди около 20 000 г. повечето от водата на планетата е била във вид на лед, поради което морското ниво е било много по-ниско от съвременното.

Когато температурата на Земята се повишила, започнало топене на ледниците, а водата от тях, влачейки седименти, формирала делтите на реките в континенталния шелф. Така големи количества вода се оказали запечатани в седиментите.

По-късно морското ниво се повишило и водните резервоари се оказали под него, защитени от морската вод със слоеве седименти и глина.

Водният резервоар край САЩ е открит случайно при електромагнитно картографиране на океанското дъно. Специалистите са убедени, че той се захранва постоянно от подземния отток откъм брега. В резултат водата не е изцяло сладка, а леко солена.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Тази вода лесно може да бъде обезсолена и използвана като питейна. Тъй като прясната вода на Земята намалява, откриването на този резервоар е добра новина и предполага съществуването и на други, по-големи водни хранилища под океана.

Достъпът до прясна вода е едно от големите предизвикателства на сегашния век. По данни на Световната здравна организация 1,1 милиард души на Земята изпитват недостиг на вода за пиене и миене.