Лятото е тук – на 21 юни Слънцето премина през точката на лятното слънцестоене. В Северното полукълбо това е най-дългият ден в годината, а в Южното – най-късият. Над Северния полярен кръг денят трае 24 часа.

Когато Земята обикаля около Слънцето, Северното и Южното полукълбо получават различно количество светлина поради наклона на оста ѝ –  това е причината за зимното и лятното слънцестоене, както и за редуването на сезоните.

По време на слънцестоенето наблюдаемите точки на изгрев и залез престават да се движат върху линията на хоризонта. Съответстващите два дни от годината имат най-голяма продължителност при лятното слънцестоене и най-малка – при зимното.

По време на лятното слънцестоене Слънцето се намира точно над Тропика на Рака, а Земята е най-отдалечена от Слънцето  – на разстояние 153 029 029 km.

С лятното слънцестоене е свързан и празникът Еньовден у нас на  24 юни. Вярва се, че билките, брани през нощта срещу празника,  лекуват всякакви болести, защото в тях е събрана най-много от слънчевата енергия.

Едно от най-популярните места за отбелязване на лятното слънцестоене е Стоунхендж, Великобритания. По традиция край древния мегалитен паметник се събират хиляди хора, за да наблюдават изгрева на слънцето и да честват най-дългия ден в годината в Северното полукълбо.