Зона с ниско атмосферно налягане се е настанила над Черно море и в първите 2 дни на седмицата ще има по-осезаем вятър и повече облаци в източните райони. Температурите обаче държат тенденция към повишаване.

В понеделник сутринта ще има понижена видимост в някои ниски части на страната. Денят ще е преобладаващо слънчев с дневни температури между 27 и 32 градуса. По-късно следобед и вечерта в областите около крайбрежието ще има условия за краткотрайни локални валежи с гръмотевици.

Гръмотевични облаци с локални превалявания ще се образуват и във вторник следобед, отново с по-голяма вероятност в източните райони и тук-там в Дунавската равнина. В сряда и четвъртък валежи не се очакват. Едва в петък от североизток ще нахлуе по-студен въздух. Студеният фронт ще е причина за гръмотевични бури с краткотраен интензивен валеж с риск от градушка.

През почивните дни ще се радваме на много слънце. Неустойчиво време се очертава в Югозападна България в събота.

През цялата седмица дневните температури ще се движат около и над 30 градуса, а в самия край на месец юни в традиционно топлите райони у нас термометрите ще се колебаят около и над 35 градуса.

В първата седмица на юли времето ще е преобладаващо слънчево и горещо, с минимални смущения около средата на периода.

Във вторник и сряда (5-6 юли) ще прониква по-хладен въздух, който ще създава неустойчивост с потенциал за гръмотевични бури с валежи, но те ще са строго локални. Дневните температури с леки колебания ще се движат в летния диапазон – около и над 30 градуса.

Още за времето:

Очаква ни горещо и сухо лято

Как да предпазим сърцето от горещините

Защо през юни често има гръмотевични бури и поройни дъждове