Последните дни на септември ще донесат усещане за късно лято. Над Балканите се движат топли въздушни маси, които ще осигурят температури над обичайните за това време на годината.

В понеделник ще е топло с температури следобед между 25 и 30 градуса с по-високи стойности в северната половина на страната. Следобед, вечерта и през нощта се очакват нови, напоителни есенни валежи в Западна и Северна България.

Ще продължат да духат топли южни-югозападни ветрове с особено силни пориви в планините.

Във вторник облачността ще е значителна в Западна България почти през целия ден. Отново ще вали, а следобед и привечер ще има условия за развитие на гръмотевична облачност с интензивни валежи, гръмотевици и дребни градушки. Явленията ще са по-интензивни в районите на Западна България и на много места в Дунавската равнина. Късно през деня от запад на изток облаците ще се разкъсват.

Дневните температури ще са между 22 и 27 градуса, по-ниски в районите с продължителен валеж. Вятърът ще бъде със силни пориви в южната половина на страната.

В сряда сутринта ще има мъгли покрай водоемите, в много котловини и низини. Облачността през деня обаче ще е с временни увеличения, но с оскъдни валежи. В четвъртък по същия начин облаците ще са повече в часовете следобед с предпоставки за краткотрайни валежи, тук-там с гръмотевици. В петък и събота облачността ще е динамична, дневните температури ще са в диапазона 27-32 градуса.

Около края на тази седмица и началото на следващата над страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще свали температурите до есенни нива – сутрин по високите западни полета около нулата, следобед – между 20 и 25 градуса.

Така първата пълна седмица на октомври ще е прохладна, но с малка вероятност за валеж в началото.

Още за времето:

Какви температури ни очакват през есента и зимата

Астрономическата есен настъпи