Повечето леопарди са жълтокафяви или оранжеви с характерни черни петна, наречени розетки заради формата им на рози. Окраската им осигурява съвършено прикритие.

Леопардите не са най-бързите големи котки, но са изключително пъргави. На съвсем къси разстояния достигат 59 км/ч, а вероятно най-изненадващото им умение е да скачат високо и надалеч – преодоляват повече от 6 метра хоризонтално и 3 метра вертикално. Освен това се катерят по дърветата, където качват плячката си, за да я опазят от крадци. Те могат да носят три пъти повече от собственото си тегло.

Районите, които леопардите обитават, могат да бъдат обширни. Площта на териториите им варира от 4 до 100 кв.км. Основните фактори, които я определят, са свързани с параметрите на средата и плътността на плячката. Териториите на женските обикновено са значително по-малки от онези на мъжките и достигат до една трета от размера им.

Филмът „Леопардът с нефритения поглед“ ще ви запознае с леопарда Тото – женска с необичайни зелено-сини очи. Учените проследяват първите години от живота й, в които тя усвоява основни умения за оцеляване.

Откъс от филма на National Geographic можете да видите ТУК.