Наситените лилави нюанси придават несравнима красота на лавандулата, но истината е, че под вътрешността ѝ се крие нещо още по-хубаво – нейните естествени лечебни свойства!

Лавандулата е мощна билка, която се използва за различни болежки, а етеричното масло, което се приготвя от нея, е сред най-разпространените. Освен че носи своите научно доказани лечебни свойства, тя може да бъде използвана и за други цели.

Ароматът на лавандула е популярен със способността се да облекчава стрес, тревожност и депресия. Маслото от лавандула изпраща успокояващ сигнал до мозъка, което го прави естествено лечебно средство.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Смесете вода с няколко капки лавандула в бутилка с пулверизатор. Можете да се пръскате през целия ден, за да увеличите силата на действие и да усетите цялостно чувство на позитивност и спокойствие, съветват от Edna.bg.

От десетилетия лавандулата се използва като успокояващо и релаксиращо средство при болки в мускулите и ставите. Билката не само успокоява мускулите, но и засилва кръвообращението в приложената област.

Няколко капки лавандулово масло, втрити в раменете, отпускат сковаващите болки във врата.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Първият човек, който пише за тази билка, е гръцкият лекар и ботаник Педаний Диоскорид (ок. 40-90 г. сл. Хр.). Той описва направата на "чай", който помага при проблеми с дихателните пътища, използва се като слабително средство, при болки в гърлото и главоболия. Също така споменава за антисептичните свойства на растението и ободряващото му действие.

За да предразположи към сън, растението може да се изгори в подходящ съд, а пепелта да се разпръсне из дома. По този начин ще внесете мир и хармония и ще пречистите пространството.

Цветовете на лавандулата могат да се поставят и под възглавницата или се направят на чай за лечение на депресия и предизвикване на спокоен сън

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Според народните поверия изсушена лавандула се окачва и пред дома, за да отблъсква злите духове.

През 2012 г. България е най-големият производител на лавандула в света, наред с Франция. Културата е внесена в страната ни през 1907 г. и започва да се отглежда в Опитното поле по розата в Казанлък. Дори и днес българското лавандулово масло е сред ценените на международния пазар.

Прочетете също и:

Билки за силен имунитет през есента

Това лечебно растение потиска коронавируса

Билката медуница помага на дихателните пътища