Мръсния въздух, завишените стойности на фините прахови частици и как се отразяват те на здравето ни обсъждиха лекари и специалисти в студиото на „Здравей, България“ по NOVA.

Организатор бе Сдружение „Въздух за здраве”, което преди дни направи мастило от въздух и с него написа писмо, което бе изпратено до различни институции.

„Каузата започна когато се роди моята първа внучка. Тогава осъзнахме, че въздухът не го наследяваме от нашите родители, а го получаваме назаем от нашите деца. Така организирахме сдружението. Решихме да направим и лекарската мрежа „Въздух за здраве”. А кампанията се роди от едни наши партньори. Тя цели да информира хората, чрез нещо, което те могат да видят – да направим невидимото замърсяване – видимо”, разказа пулмологът д-р Александър Симидчиев.

За направата на т.нар. мастило са взети частици от замърсители като ауспуси на коли, комини на къщи и филтри, които пречистват въздуха. Те са били извадени с разтворител, след което от тях технологично е създадено мастилото.

„У нас загиват между 12 и 14 000 души на годишна база от въздушното замърсяване. Това е между 12 и 14 пъти повече отколкото при автомобилният травматизъм”, каза д-р Симидчиев.

Най-честите проблеми, породени от замърсяването на въздуха, са инсулт, аритмия, инфаркт, белодробни болести и инфекции и заболявания, свързани с метаболизма на човека.

„Една четвърт от тези заболявания се дължи на замърсяването на въздуха”, посочи още пулмологът.

Един от градовете с най-замърсен въздух е Видин. Именно там се проведе среща между лекари, полици и местната власт, в която ще бъде обсъден въздухът и околната среда.

Над 80 са дните в годината, в които във Видин има повишение на нормата на ФПЧ”, каза д-р Иво Илиев, който отчита повишение на своите пациенти заради мръсния въздух.

Прочетете също и:

„Без Пушек”– кампания, която се бори за по-чист въздух

Проучване: Замърсяването на въздуха може да увреди всеки орган в тялото

При 4 дни „хоум офис“ замърсяването на въздуха намалява с 10%