Неописуемо е усещането при разходка край древното каменно светилище, скрито в зелените гори на Странджа край Приморско. Макар всички, които търсят някакво сравнение, да го наричат „Българският Стоунхендж“, очарованието на това вълшебно кътче едва ли има аналог.

Николай Василковски ни връща 2-3 хиляди години преди Христа, когато главозамайващите каменни великани са били свещена част от живота на скримияните. По тези земи древното тракийско племе е почитало Бога Слънце и Богинята майка – Земята.

Оформени от природата и доизваяни от човека, камъните са с колосални размери. С повече въображение може да се види брачното ложе на боговете, трона на жреца и разрушената от земетресение мегаструктура на астрономически слънчев часовник.

Процепът в центъра на светилището предизвиква масовия турист да се провре отдолу. Камъкът се нарича „Апостол таш“ и се вижда отдалече. Застинал е като обърнато сърце – така че е истинско предизвикателство да минеш под неговото туловище.

Тайнственият „Бегликташ“ дълго време е бил част от ловната резиденция на Тодор Живков. Така археолозите започват проучвания в района чак през 2003 година.

Вижте всичко това във видеото.

Прочетете също и:

Разходка до древния вулкан в Странджа

Впечатляващият Еменски каньон

Залези от остров Света Анастасия