Промените в климата вследствие на глобалното затопляне вече рефлектират осезаемо върху най-чувствителните екосистеми. Ракообразният зоопланктон, наричан "крил", постепенно измества местообитанието си на юг, а това нарушава хранителната верига, информира агенция "Ройтерс".
 
Крилът е сборно название за дребни ракообразни (дължина от 7 до 96 mm), които обитават главно студените води край Антарктида и са основната храна на рибите, океанските птици, тюлените и китовете.
 
За учените вече няма съмнение, че животинските видове – в случая крилът, мигрират към полюсите заради затоплянето. През последните 90 години хабитатът на крила се е стеснил с 440 км в южна посока към бреговете на Антарктика, а температурата на водата в крайната южна част на Атлантическия океан се е повишила с един градус.
 
Крилът е един от най-многобройните животински видове на света – около 780 трилиона ракообразни от този вид живеят на Земята, без да се броят техните яйца и ларви. Тези организми са основната храна на едрите морски южни животни - китове, тюлени, пингвини и други хищници.