Белите мечки – най-големите сухоземни хищници в света, са се превърнали в истински символ на катастрофалните последици климатичните промени.

Те обитават северните крайбрежия и острови на Европа, Азия и Северна Америка. Учените смятат, че преди около 500 000 години, когато настъпил период на затопляне на климата, популацията на сибирски кафяви мечки достигнала Арктика.

Когато обаче температурите отново започнали да падат, животните се оказали в капан и били принудени да се приспособят към тежките условия за живот в този район. Именно така се появили първите бели мечки, научаваме от Vesti.bg.

Какъв е истинският цвят на белите мечки?

На пръв поглед цветът на белите мечки изглежда като отличен камуфлаж, който им позволява да се слеят с околната среда. Любопитна подробност е, че всъщност козината на тези животни не е бяла, а прозрачна. Дългите косми, които покриват телата им, пречупват светлината по такъв начин, че ги карат да изглеждат бели.

 

 

През 70-те години на миналия век били регистрирани случаи, при които бели мечки в някои зоологически градини започнали да… позеленяват. Извършените изследвания разкрили каква е причината – микроскопични водорасли, попаднали в козината им от басейните в клетките им.

Кожата на белите мечки всъщност е черна (или тъмнокафява), което им позволява да абсорбират по-ефикасно слънчевата топлина и да се затоплят по-бързо.

Едни от най-добрите ловци

Белите мечки се хранят основно с риба, тюлени, северни елени и различни дребни бозайници. На пръв поглед изглеждат тромави заради внушителните си размери – най-едрите мъжки индивиди тежат по около 900 кг. Някои от тях достигат и до 3 метра височина, изправени на задните си лапи.

Всъщност бялата мечка е много повратлива и еднакво опасна както на сушата, така и във водата. Движи се с между 3 и 6,5 км/ч и може да тича със скорост до 40 км/ч. Дебелият подкожен слой мазнина на белите мечки, който достига до 10 см., ги предпазва от ниските температури на сушата и от ледените води, в които ловуват.

 

 

Застрашени от изчезване

По данни на Световния фонд за дивата природа (WWF), в света има между 22 000 и 31 000 бели мечки, което прави вида застрашен от изчезване.

Учените са единодушни, че най-големите опасности, пред които са изправени тези животни, са климатичните промени и топенето на арктическите ледове. Това води до значително свиване на районите, които обитават.

Според изследване, резултатите от което бяха публикувани през 2020 г. в сп. Nature Climate Change, ако не бъдат взети спешни мерки, тези животни могат напълно да изчезнат напълно века.

Изследователите обясняват, че белите мечки се нуждаят от леда в Северния ледовит океан, за да ловуват. Постепенното намаляване на неговата площ означава, че животните са принудени да изминават огромни разстояния в търсене на храна за себе си и своите малки. Новородените рядко оцеляват, тъй като майките им често нямат достатъчно телесни мазнини, за да произвеждат мляко и да ги хранят, съобщава д-р Стивън Амструп от организацията Polar Bears International

Опасни срещи с хората

Освен климатичните промени, има и още един фактор, оказващ много негативно влияние върху белите мечки – сондирането за нефт и природен газ в района на Арктика. Освен до замърсяване на околната среда, това води и до зачестяването на случаите, при които бели мечки нападат хора.

 

 

Според проучване от 2017 г., в периода 1870 – 2014 г. общо 20 души са били убити от тези животни. Броят може да не ви впечатлява, но авторите на изследването обръщат внимание на факта, че през последните десетилетия опасните срещи между хора и бели мечки са зачестили значително.

Тъй като арктическият лед непрекъснато намалява, все повече мечки прекарват по-дълги периоди от време на сушата, като например в залива Хъдсън в североизточна Канада. Те непрекъснато са изправени пред избора дали да останат на все по-несигурния лед или да се отправят към крайбрежните райони. Тези, които останат, вероятно ще започнат по-често да нападат хора в своето отчаяно търсене на храна.

Прочетете също и:

5 необратими климатични промени, които ни застрашават

Броят на белите мечки намалява

Белите мечки и климатичните промени