Американската космическа агенция (НАСА) обяви план за изпращане на пилотиран кораб на Луната до 2024 г. Изчислено е, че това ще струва 28 милиарда долара. Бюджетът е планиран за следващите три години, съобщават световните медии. Само космическият кораб би струвал 16 милиарда долара.

 

 

Предстои Конгресът на САЩ да одобри план за изпращане на астронавти на Луната. Президентът Доналд Тръмп е определил това като основен приоритет.

Управителят на НАСА Джим Брайденстейн коментира, че има политически рискове при евентуалното отстраняване на държавния глава. Пример за това има при управлението на Джордж Буш похарчил милиарди за подготовка на космическа мисия до Марс, а наследникът му Барак Обама отменил цялата тази дейност.

 

 

„Все още обаче сме „на път“ да кацнем на Луната през 2024 г. Отиваме на Южния ѝ полюс. Няма дискусия за нищо друго освен това", казва Брайденстейн.

Мисията „Артемида 2“ е планирана за 2023 г. С нея астронавтите от космическата агенция ще обиколят естествения ни спътник, но без да кацат.

Прочетете също и:

Колко струва парче от Луната

Как Луната влияе на климата на Земята

Луната е по-древна, отколкото се смяташе досега