„Най-добрият алпинист е живият алпинист“, това сподели пред NOVA Петя Колчева – първата българка, покорила най-високата точка на света. Втора след нея името си в историята записа Силвия Аздреева, която покори Еверест и Лхотце.

Според Колчева успехът на Силвия Аздреева е по-добър и от на Христо Проданов, който първи изкачва върха през 80-те години.

„Пълни ме с ентусиазъм. Виждам, че хората ѝ завиждат, защото смятат, че ако имаш пари – Еверест е в краката ти и задължително ще се качиш на Еверест. Това дълбоко не е вярно. Отделно тя слезе и качи и Лхотце, а това не е постигнато дори и от Христо Проданов“, заяви Колчева.

Петя не познава Силвия, но няма търпение да я прегърне на летището, когато се прибере у нас.

„Този проект е много сложен, откъм психологическа гледна точка, откъм цялостна организация – шапка ѝ свалям затова, че е успяла“, споделя алпинистката.

Първата българка, покорила Еверест разказва, че да се качиш на покрива на света, да преодолееш себе си и да пренебрегнеш близките си, които те очакват, се възнаграждава с неповторим спомен.

„Когато изгрева се появи над хоризонта – виждаш дъгата на Земята. Толкова си високо, че виждаш, че Земята е кръгла“, казва още Петя Колчева.

Еверест е най-високият от 14-те планински върхове осемхилядници, в Азия и на Земята. Намира се в Махалунгурския дял на Хималаите на границата между Непал и Китайския Тибетски автономен регион.

Високият 8848,86 метра връх е наречен е на името на директора на Индийската топографска служба – полковник Джордж Еверест, заемал този пост през 1830 – 1843 г.

Прочетете и:

Кои са най-трудните за покоряване планински върхове

Еверест става по-мръсен и топъл

Изчистиха 11 тона боклук от Еверест

Най-високият ледник на Еверест се е стопил