Рекордът за най-ниската температура, измерена на Земята, се държи от тогава Съветската тогава Антарктическа станция „Восток“, където през 1983 г. е било минус 93,2 градуса по Целзий. Не е за вярване, че някои хора целогодишно живеят на подобни условия.

В малко градче в Норвегия, което носи името Хел, температурите редовно падат до -25 градуса. В тези моменти жителите, които са общо 350, остават затворени по домовете си, а навън излизат само военните, които упражняват уменията си в студените условия.

"Определено оръжията работят различно в този мраз в сравнение с Америка или пък някъде в пустинята. Същото важи и за военните автомобили. Смазочните материали са по-гъсти, постоянно се проверяват и колелата", каза Коди Смит, сержант в американската армия.

В китайския град Харбин са свикнали дори и на по-екстремни студове. Температурата там в най-ледените дни пада до -40 градуса по Целзий.

"Смразяващо е. Махаш дебелите ръкавици и ръцете си за секунди замръзват до костите", заяви Матю Уъркман, турист.

Студът обаче е идеален за ежегодния фестивал на ледените скулптури, който събира в града хиляди хора от цял свят.

За най-студеното селище в света е обявено руското село Оймякон. През 20-те години на 20-ти век там е била измерена температура от -71,2 градуса. В селото живеят над 500 души, които ходят на работа и на училище дори когато навън е -50 градуса по Целзий. Това е една атракция, която е основното нещо, което привлича туристи в Оймякон, благодарение на което местните могат да се издържат.