Нашата планета винаги успява да ни смае с умението си да създава причудливи форми и събития. Разберете кои са най-невероятните природни явления на планетата.

Преместването на камъни

Това е геоложко явление, което се случва в Рейстрек-Плая в Долината на смъртта. Там камъните постоянно сменят местоположението си без каквато и да е намеса на хора или животни. Дори оставят следи по набраздената с множество геометрични форми, вследствие на високите температури, земя. Дори и днес учените няма обяснение за този геоложки феномен.

Образуването на смерч

Смерчът се формира, когато торнадо премине над вода. Най-често това се случва в тропиците и в близост до Австралия, но също така и по крайбрежието на Европа, Британските острови, Средиземно море и други места. Различава се от нормалното торнадо по времетраенето – между 15 и 30 минути. Освен това има по-малък диаметър и по-бавна скорост на въртене.

Вълни-убийци

Става въпрос за гигантските вълни, които се издигат на височина 20-30 метра. Срещат се в океана и имат атипично поведение. Те са изключително опасни за корабите, тъй като те не могат да  устояват на огромното налягане на водата.

Kalgasporу

Kalgasporу представлява образувание под формата на игли или пирамиди на наклонена повърхност и снежни полета в планините на тропиците и субтропиците. Появяват се в условията на сух въздух и високото положение на Слънцето. Обикновено иглите и пирамидите достигат до 6 метра, а на връх Еверест са намерени Kalgasporу с височина до 30 метра.

Северно сияние

По време на слънчеви изригвания голямо количество частици са изхвърлени в открития Космос, а, когато попаднат в обхвата на магнитното поле на Земята, се насочват към магнитния Северен полюс, където си взаимодействат с горните слоеве на атмосферата. Северното сияние е енергията, която се освобождава при това взаимодействие.