Има една особена порода хора, които винаги търсят екстремни преживявания. През зимата изпитват волята и възможностите си при най-ниските температури. В мразовитите дни по долината на река Искър дърво и камък се пука от студ. Над Панчарево обаче ехти народна музика, а Веселин Буров надвива ледения мраз с танцова стъпка.

„Това ме зарежда с някаква сила. Усещам някаква страшна енергия. Все едно имам печка в мен. Роден съм в Родопите, закърмен съм с фолклор. Преди време, при минус 20 градуса например, плувах в снега и си бях пуснал една песен “Ах, морето”. И бях като Робокоп – целият в лед“, разказва Буров за синоптика на NOVA Николай Василковски.

Веско е част от фолклорната група „Искърска плетеница”. Вероятно частица от тази безгранична енергия идва именно от неговата особена тръпка към народната музика и традиция. Той споделя:

„Посланието ми към всички е да съхраняват българското. Да бъдат хора и да се обичат!“.

На другия край на България, по Черноморието, има хора, които практикуват така нареченото „моржуване” в студените води. Ирена Бадалова не счита себе си за последовател на моржовете, но от време на време обича да се потапя в кристалната красота на северния плаж на Приморско.

Студено е, разбира се, но пък е доста ободряващо. Страхотно е“, казва тя.

При Ирена тръпката към това екстремно преживяване е разпалена от нейната баба. Йордановденска традиция, спазвана цяло столетие. Ирена обяснява:

„На Богоявление винаги влизам, за да спазя традицията, наследена от моята баба. Тя почина на 96 години, но почти до края влизаше в морето. Не ходя да скачам за кръста с младежите – влизам точно тук, пред моя дом. Северният плаж на Приморско винаги е много чист. За човек, който обича морето и има много пъти непреодолимото желание да влезе във водата, студът не е проблем“.

Следващата спирка е един от ледените язовири в Западна България, където намираме Пламен Вукадинов, гмуркач и търсач на екстремни усещания. През зимата той често е някъде край язовирите. По-точно – някъде под дебелия лед. Гмуркачът споделя:

„Аз това нещо го правя сравнително често. Усещането да си под леда е много яко. Калява организма, аз не се разболявам“.

Навън е минус 10 – минус 15 градуса, а температурата на водата е близка до нулата. Въпреки защитата на неопреновия костюм, температурният шок за човешкото тяло е безспорен.

„На тази температура с този неопрен не се издържа повече от 20 минути. Така че периодично излизам на сушата, правя лицеви опори, после пак влизам“, обяснява Пламен.

Повече гледайте във видеото.

Прочетете също и:

Разходка по една от красивите пътеки край Пампорово

Тайните на крепостта Овеч край Провадия