Цветята, които отглеждаме вкъщи, често служат за красива декорация или благоухание на въздуха. Но някои от тях могат да се окажат опасни за нас и нашето семейство, пише каналът „Баба знае“ във vbox7. Ето и кои са растенията, които не е желателно да отглеждаме в домашни условия:

Каладиум

Растението е наричано още ангелски крила. Изключително неподходящо е за домовете ни, защото е токсично за хора и домашни любимци.

Фикусово дърво

Известно е и като фикус Бенджамин и е често срещано стайно растение. Восъчните му листа събират много прах, който би бил проблем, ако страдате от астма. Растението притежава и висока концентрация на латекс, който може да предизвика алергия към него.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Палма Арека

Известна е и с имената златна тръстика, жълта палма или палма пеперуда. Арека придава тропическа атмосфера на всеки интериор, но е важно да знаете, че често по нея се настаняват вредители като паякови акари и лъжещитоносни въшки.

Дифенбахия

Тези растения се отглеждат сравнително лесно, което ги прави популярен избор за много начинаещи. За съжаление, съдържанието на калциев оксалат в дефенбахия го прави изключително отровно за кучета и котки.

Олеандър

Растението е познато и с името зокум. С красивите си цветове то изглежда изключително невинно, но всъщност е силно отровно. Препоръчително е да не се отглежда вкъщи, а ако минавате покрай него е добре да сте на разстояние.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Сукуленти

Напоследък тези растения стават все по-популярни по няколко причини – те са малки, евтини и лесни за отглеждане. Но могат да бъдат и опасни, ако са заразени с лъжещитоностни въшки, които лесно ще се разпространят върху останалите ви растения, а отърваването от тях е изключително трудно.

Бонсай

Ако харесвате дървета, може да се изкушите да си вземете бонсай, но преди това е добре да проверите какъв вид е той. Хвойновите бонсайски дървета са от същия вид като планинските хвойни и могат да причинят симптоми на алергия, като запушен нос и сълзящи очи.