Най-подходящи за консумация през август са дините, пъпешите, черешите, както и морският зърнастец (това са малки плодове, които в древността са използвани за лечение на стомашни болести). Така съветват специалисти от московската Държавна инспекция за качеството на селскостопанските продукти, суровини и храни.

“За да напълните организма си с витамини, не пропускайте през август пресни череши, грозде и морски зърнастец. Изненадващо, в морският зърнастец се съдържат до 8% мазнини. В медицината маслото от морски зърнастец се използва за лечение на язви и други стомашно-чревни заболявания" съобщават от Инспекцията пред световните медии.

Специалистите обясняват, че е много препоръчително да включим динята към менюто си през горещите дни. Този плод е богат на железни соли и е перфектен за утоляване на жаждата. Освен това е богат на витамин С и каротен, също както и пъпеша.

През август зреят и сливите и ранните сортове ябълки. Те са богати на витамини и полезни макронутриенти. Важно е да не пропускате да се храните и с домати, патладжани и сладки чушки. Експертите препоръчват да не забравяме и за пресните картофи, които имат високо съдържание на нишесте и витамин С.

Прочетете също и:

3 летни напитки срещу жегата

Кои са най-полезните храни за лятото

Какво трябва да съдържа лятната ни диета