Есента вече е факт и сега е време да добавим сезонни плодове и зеленчуци в менюто си, които да ни помогнат да изградим здрав имунитет през зимата. В момента има голямо разнообразие на вкусни, цветни и полезни сезонни плодове и зеленчуци, чрез които ще помогнем на организма си да се адаптира към по-студеното време. Ето кои са те:

Тиква

Това е една от най-добрите храни за есента, тъй като в нея има високо съдържание на каротин (провитамин А), благодарение на който се дължи оранжевият ѝ цвят. В някои сортове тиква има повече каротен дори и от морковите. Освен това са богати на фибри, калий и витамин С, които укрепват здравето на сърцето. Тиквата съдържа каротеноиди, които функционират като антиоксиданти, а фосфорът и магнезият в нея подобряват паметта и дейността на нервната система.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Ябълки

Това един от най-добрите източници на пектин и целулоза, които са съсредоточени предимно в кората и семките. Съдържат флавоноиди, витамини, полезен набор от минерали и антиоксиданти. Ябълките са страхотен помощник в борбата с рака и понижаването на холестерола, а освен това забавят и процеса на стареене, заради намаляването на свободните радикали.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Цвекло

Червеното цвекло е богат източник на микро- и макроелементи. Съдържа монозахариди, растителни влакна, фолиева киселина, полезни захари, белтъчини и въглехидрати. Ако ядете повече цвекло ще помогнете за нормализирането на нивата на кръвното налягане, редуцирането на натрупванията на калций, а също така има и противовъзпалителни свойства.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Карфиол

Този зеленчук е богат източник на фибри и антиоксиданти. Карфиолът помага за укрепване на костите, засилване на имунната система, превенцията срещу рак и поддържането на здрава нервна система. Също така предотвратява и натрупването на холестерол в черния дроб.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Прочетете и:

Кои са най-важните витамини за есента

Не подценявайте слънчевия витамин

Тези билки укрепват имунната система