Лятото е тук, отново е време за море. Тази година ситуацията е доста по-различна заради коронавируса, но чистият въздух, слънцето и морската вода ни мамят неудържимо. Затова припомняме кои наши плажове са най-чисти и безопасни за летуване – това са плажове, получили международния  сертификат "Син флаг".

„Син флаг” е доброволна сертификационна процедура за плажове и яхтени пристанища, управлявана от международната Фондация за екологично образование, в която членуват национални организации от над 70 държави от цял свят.

Стартирала през 1987 г. като европейска инициатива в десет държави, кампанията „Син флаг” обхваща около 50 държави от Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Океания.

Наградата „Син флаг” е най-утвърденият екологичен етикет и стандарт в туризма, с който са удостоени над 4000 плажове и яхтени пристанища в цял свят, сред които и няколко в български курорти.

За да получат екосертификата,  плажовете и пристанищата трябва да покрият около 30 критерия в четири категории, свързани с обезопасяването, информирането, поддържането на плажа и качеството на водите.

 


Благодарение на дейността на Българското движение „Син флаг” през 1995 г. е присъдена първата награда "Син флаг" у нас – на плажа в Слънчев бряг.

През 2020 г. наградата получиха плажовете: Аркутино, Дюни-Юг, Дюни, Созопол Харманите, Созопол централен, Поморие изток, Несебър юг, Слънчев бряг юг, Слънчев бряг централен, Слънчев бряг север, Свети Влас нов, Слънчев ден, Златни пясъци, Албена, Бялата лагуна и яхтеното пристанище "Марина Диневи".

Според Международното жури отличените със "Син флаг" плажове трябва да отговарят на националните и международни здравни насоки и законодателства относно Covid 19 във всеки момент.

Освен критериите на програма „Син флаг“, по време на сезона те трябва да изпълняват и всички въведени здравни мерки. "Синият флаг" е гаранция, че плажовете и яхтените пристанища са безопасни и в съответствие с националните разпоредби.