Пролетта както може да ни зареди с настроение, заради топлото и слънчево време, аромата на цветя и завръщането на птиците, така и може да ни направи по-уморени.

Много хора често се чувстват отпаднали и изтощени при прехода към този сезон. Те обикновено са сънливи в следобедните часове и трудно се адаптират към новия ден.

Според общопрактикуващия лекар д-р Тодор Тодоров пациентите с такива оплаквания се увеличават всяка пролет.

„Сред техните проблеми са със съня и настроението, но водещото е умората - физическа и психическа. Събуждането уморени сутрин е първото. Пролетната умора не е заболяване, а врата за различни заболявания“, обясни той в ефира на предаването „Пулс“ по NOVANEWS.

Той твърди, че всеки пациент е преценяван индивидуално в зависимост на натовареността на живота му.

„Трябва да се обърне внимание на грижата за собственото здраве от страна на самия човек и какво е преживял. Важно е да се познава пациента, за да се каже какво е променил и какво трябва да промени. Профилактичният преглед е повод за наблюдение. Пролетната умора се наблюдава предимно в активна възраст, при млади хора“,  разкри лекарят.

По думите му след всяко инфекциозно заболяване организмът бива изтощен. Пролетната умора продължава до 10 дни, а след това влизаме в хроничната фаза и трябва да се потърси помощ.

„Пролетната умора може да е и признак за анемия“, посочи д-р Тодоров.

Целия разговор можете да видите във видеото.

Прочетете и:

Какви са симптомите на сезонния грип

Как да се адаптираме към лятното часово време

Как да подготвим кучето си за пролетта