В последния ден на май, както и през първите дни на юни времето ще бъде хладно и дъждовно. В момента то се определя от студен атмосферен фронт с типичните за него следобедни краткотрайни, на моменти интензивни превалявания с гръмотевици и резки пориви на вятъра.

Днес в следобедните часове такива явления ще има предимно в западните и централните части на страната, а във вторник и на изток. Максималните температурни стойности в топлата част на деня ще са от 17 до около 22 градуса. Малко по-хладно ще е във вторник, тъй като В планините ще бъде студено, с поройни валежи и гръмотевични бури. Очаква се рязко понижение на температурите. Максималните температури ще са между 3 и 9 градуса, а във вторник по високите части ще са около и под нулата. Тогава ще има и превалявания от сняг.

В последния ден на май по Черноморието ще има превалявания, по-интензивни и придружени от гръмотевици на 1 юни. И през двата дни температурите ще са в интервала 17-21 градуса. Вълнението ще е слабо с тенденция да се засили в сряда и четвъртък.

От средата на седмицата нататък времето ще се определя от циклон с център над Черно море. Преваляванията ще са по-спокойни, сравнително по-слаби и повече в източните райони на страната. В петък и през почивните дни вероятността за валежи ще е ниска, а дневните температури ще тръгнат нагоре.

Времето ще остане динамично и през втората седмица на юни. Валежи ще има почти всеки един от дните – по-често следобедни локални превалявания с гръмотевична дейност. Живакът в термометрите ще се издига все повече, по-чувствително в източните и централните райони.