Изследването, проведено от учени от САЩ, преценява какво е въздействието от повишаването на средногодишните температури върху условията за живот на Земята. Разгледани са три възможни случая.

Според първия, който се смята за опасен, покачването на средногодишните температури дори с 3 градуса ще предизвика увеличаване на ураганите и наводненията, както и по-честа суша.

Повишаването на температурите може да предизвика пълно разрушаване на ледената покривка в Западна Антарктида и унищожаване на дъждовните екваториални гори в Амазония.

"Свръхкатастрофалният" или "екзистенциален" сценарий предвижда покачването на средногодишните температури с над 5 градуса, но учените не са дали оценки за последствията от подобно климатично затопляне. Смята се, че в такъв случай човечеството ще се сблъска с остър недостиг на основни ресурси и по-специално на прясна вода.

През последните 200 години в резултат на антропогенната дейност са изхвърлени над 600 милиарда тона въглероден диоксид в атмосферата. Това е довело до увеличаване на въглеродния газ в атмосферата с 0,012% и е предизвикало покачване на средната глобална температура с 1 градус Целзий.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.