Ново изследване на британски учени хвърля светлина върху темата за най-доброто време за заспиване. Оказва се, че оптималното време за лягане за сън е между 22:00 и 23:00 часа, тъй като по този начин се гарантира здравето на сърцето, съобщава Би Би Си.

Екип учени от UK Biobank изследвали 88 000 доброволци и са установили, че синхронизирането на часовете за сън с биологичния часовник на всеки човек може да обясни връзката, установена с намаления риск от сърдечни удари и инсулти.

Един от най-важните фактори за благосъстоянието на хората е естественият 24-часов ритъм на човешкия организъм. Той отговаря за чувството на бодрост, както и за правилното функциониране на кръвоносната система.

 

 

Авторите на изследването са събрали и анализирали данни за времето за сън и бодърстване за период от седем дни с помощта на устройство, носено от доброволците като часовник на ръката.

Изследването е продължило 6 години, а резултатите помагат да се стигне до окончателни заключения. В този период над 3000 от участниците са развили сърдечно-съдово заболяване, като повечето от тях заспивали по-късно или по-рано от „идеалния“ интервал между 22:00 и 23:00 часа.

Ръководителят на изследването д-р Дейвид Планс от университета на Ексетър е категоричен, че на базата на резултатите може да се заключи, че по-ранното или по-късното лягане за сън вечер е по-вероятно да нарушава биологичния часовник, което води до опасни последици на сърдечно-съдовото здраве.

Прочетете също и:

Кестените подобряват качеството на съня и не само

Храни с виолетов цвят за по-добро здраве през есента

Месецът на раждане разкрива на какви болести сме податливи