През следващите 70 г. се очаква ръст на бъбречните заболявания като непосредствена последица от повишените температури, установи проучване на  учени от Филаделфия в щата Пенсилвания, САЩ, съобщават информационните агенции.

Ръстът на заболеваемостта ще бъде по-значителен, ако не се вземат мерки за ограничаване на глобалното затопляне.

Според един от авторите на изследването, който е детски уролог, затоплящата се планета вероятно ще увеличи бремето на бъбречно-каменната болест върху здравните системи.

Бъбречно-каменната болест се причинява от твърди минерални частици в урината, които предизвикват силни болки при преминаването им през уринарния тракт. В САЩ честотата на заболяването през последните 20 г. се е увеличила, особено при жените и децата.

От предишни изследвания става ясно, че високите температури увеличават риска от развитие на заболяването, но досега не са правени прогнози как климатичните промени ще се отразят на разпространението на болестта.

За целите на изследването учените създали компютърен модел въз основа на данни от щата Южна Каролина, който е един от районите в САЩ с най-много случаи на бъбречно-каменна болест. Компютърният модел прогнозирал увеличение на заболяването в щата с 2,2% до 2089 г.