Голяма част от Европа е обхваната от втора гореща вълна това лято. Специалисти климатолози анализираха тенденциите в историята на климата в Европа за 2000 години назад, съобщиха световните агенции.

Използвани са данни за температурата, събрани от почти 700 индикатора – термометри, корали, пръстените на дърветата, проби от ледените шапки, езерни седименти и др.

Става ясно, че макар и през периода 1300 г.  – 1850 г.  в Европа и Северна Америка да е било изключително студено, то застудяването не е обхванало цялата планета

Сега обаче затоплянето е глобално – 98% от планетата, при това температурите не са се покачвали никога досега толкова бързо.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Авторите на две независими едно от друго изследвания на климата алармират, че настоящите климатични промени имат изключителен характер. Техните изследвания би трябвало да променят вижданията на скептиците, за които глобалното затопляне е част от естествен климатичен цикъл в природата.

През отминалия месец юни генералният секретарна ООН Антониу Гутериш предупреди, че климатичните промени стават много по-бързо от предвижданията на световните учени и са нужни спешни мерки, за да се избегне надвисналата катастрофа.

Прочетете и:

Рекордни горещини в Германия, Белгия и Франция

Температурен рекорд в най-северното обитавано място

В края на века ни очакват екстремни температури