Експерти по климата към ООН изготвиха доклад, чието публикуване предстои, за предстоящите необратими климатични промени. Докладът акцентира върху последствията за хората.

Моретата на Земята са се затоплили, но са станали по-малко солени за сметка на увеличената им киселинност. Зачестяват горещите вълни в моретата, което води до промяна в екосистемите – морските видове се преместват на стотици километри в търсене на храна.

Учените прогнозират покачване на океанското ниво с около 43 см, ако температурата на въздуха се повиши с два градуса; ако повишението е с 3 или 4 градуса, нивото на океаните ще се вдигне с 84 см.

Ще бъдат наводнени крайбрежните райони – в "оптимистичния" вариант това ще засегне около 280 милиона жители.

Заради покачването на морското ниво ще бъдат унищожени около 20 – 90% от териториите с влажен климат. Концентрацията на кислород ще продължи да спада, ако не се намали нивото на парниковите газове, а това ще увеличи мъртвите зони в моретата.

Кораловите рифове, които вече страдат от затоплянето, ще изчезнат почти напълно, а препитанието на около половин милиард души зависи от тях.

Планините ще загубят голяма част от снежната си покривка, което ще се отрази върху туризма, земеделието и енергоснабдяването.

Ледниците вече се топят, като до 2100 г. тези, които са на по-малка надморска височина, ще загубят около 80% от масата си. От 2006 г. насам в Антарктида и Гренландия годишно изчезват 430 милиарда тона лед.

Пермафростът (вечната замръзналост) също вече се топи, а там се съдържат около 800 000 тона живак и други токсични субстанции, които ще попаднат в питейната вода – ако климатичното затопляне продължи със същия темп.

Прочетете и:

Настъпва нова геоложка епоха

Климатичните промени напредват бързо