Учени от Китай разработват орбитална електроцентрала, чието предназначение е да събира енергия от Слънцето директно в космоса и да я предава на Земята чрез лазер.

Изграждането на база, която да приема лазерните лъчи, вече е започнало и тя ще се намира в град Чунцин, пишат китайски медии.

Това е първата централа от такъв тип. Специалистите планират тя да бъде изстреляна в стратосферата между 2021 и 2025 година.

Ръководител на проекта е Академията за космически технологии в Китай, която успя да приземи на Луната апарата Чан‘е-4 през януари и планира да пусне своя собствена космическа станция до 2022 година. Бюджетът на програмата е 8 млрд. долара.

Устройството ще се синхронизира с въртенето на нашата планета и ще се завърта на височина от близо 36 000 км в геостационарна орбита.

Космическата станция ще произвежда енергия денонощно без значение от времето, смяната на сезоните или часовете. Тази енергия ще бъде около шест пъти по-ефективна в сравнение с наземните слънчеви панели.

Служител на Академията за космически технологии Пан Чжихао обещава че новата технология ще се превърне в "неизчерпаем източник на чиста енергия за цялото човечество", пише DarikNews.bg.

Стартирането на такава гигантска конструкция от Земята ще изисква сериозни усилия, така че една от възможностите, които специалистите обмислят, е да построят станцията директно в космоса, с помощта на интелигентни роботи и технология за 3D принтер.