Всяка есен парковете се изпълват с кестени. Често взимаме 2 – 3, за да ги сложим в гардероба за защита от молци. Но за какво друго могат да ни послужат?

Кестените регулират енергийните вибрации, премахват лошата енергия, действат релаксиращо и подобряват качеството на съня. Ако носим няколко в джоба си, те могат да намалят вредното въздействие на мобилните телефони и други устройства. 

В миналото много култури са смятали дървото кестен за магическо, защото листата му приличат на формата на човешката длан. Прабългарите събирали много от тези ядки и ги слагали в юртите си, за да се пазят от зли сили. Често се е смятало, че ако някой заспи под кестеново дърво, може да има пророчески сънища.

Консумацията на тези ядки е изключително полезна заради ниското съдържание на калории и липсата на глутен. В тях има голямо количество минерали и витамини (най-вече от група В). Източник са на много фибри и нишесте. 

Редовната консумация на кестени подобрява функцията на костите и ставите, кръвоносната и храносмилателната система. Тези ядки предпазват от редица заболявания и носят много ползи за здравето.