През януари средната месечна температура ще бъде около и над нормата, която е между -3 и 0 градуса за северните райони на страната, между 0 и 3 по Черноморието и Горнотракийската низина и между -8 и -3 градуса в планините.

Най-ниските температури този месец ще са между -15 и -10 градуса, а най-високите ще бъдат в интервала 10-15 градуса. По Черноморието най-ниската температура се очаква да е около -5 градуса.

Средната месечна сума на валежите ще се задържи около и под нормата, която е 30 – 60 л/кв.м. За южните и планинските райони нормата е между 60 и 110 л/кв.м. 

Снимка: pexels Снимка: pexels

Времето през първото десетдневие на месеца ще е динамично. През първите дни ще нахлува студен въздух от север, с който температурите ще се понижат значително, а на места ще има и снеговалежи. След 3 – 4 януари времето постепенно ще започне да се затопля, а небето ще е предимно слънчево. В средата на периода ни очаква ново застудяване, придружено от снеговалежи.

Второто десетдневие на януари ще започне с превалявания, които ще са предимно от сняг, както и с по-ниски температури. Ще продължи да нахлува студен въздух от север, а над повечето райони на страната ще натрупа и снежна покривка. Валежите ще спрат след средата на десетдневието и до края на периода не се очаква да вали повече.

По време на третото десетдневие температурите ще се задържат близки до обичайните. В периода около 23 – 25 януари се очакват превалявания над много райони от страната.

Снимка: pexels Снимка: pexels

На първия ден от месеца слънцето изгря в 07:57 часа и залезе в 17:02 часа (продължителността на деня бе 9 часа и 13 минути).

На 31 януари изгревът ще е в 7:43 часа, а залезът ще е в 17:39 часа (продължителността на деня ще е 9 часа и 57 минути).

По отношение на фазите на Луната, тя ще е в първа четвърт на 3 януари. Пълнолуние ще наблюдаваме на 10 януари, а последна четвърт ще видим на 17 януари. Новолунието ще бъде на 24 януари.

През този месец предстои да се насладим и на невероятно небесно шоу. Кулминацията на метеоритния дъжд Квадрантиди ще е между 3 и 4 януари, когато честотата на "падащите звезди" ще е около 100 – 120 метеора в рамките на 1 час.