Ухапванията, досадното бръмчене и по-сериозни проблеми като маларията, са добра причина да искаме комарите да изчезнат. Защо не можем просто да ги убием с някакъв вид химикали, за да предпазим човечеството и да се отървем от тях? 

Комарите могат да бъдат унищожени, след като в природата се освободят генномодифицирани техни роднини, които ще играят ролята на бомба със закъснител и за няколко поколения ще избият целия вид.

Но дали, ако комарите измрат, с тях ще изчезнат и болестите, които пренасят? Учени, занимавали се с въпроса по-отблизо, са скептични по въпроса. Изследователи към „Таргет Малария“, неправителствена организация, която се занимава с въпроса по-обстойно, усилено работят в насока достигане до категоричен, научно подкрепен отговор.

Четиригодишно проучване към Оксфордския университет стартира prez 2019 г. То изследва живота на A. gambiae от ларви, през възрастни, до смъртта, проследявайки целия им жизнен цикъл и неговото влияние върху прилепите, рибите, цветята и другите насекоми.

Ако смъртта на комарите има влияние върху популацията на прилепите, които така или иначе са застрашени, това би било голям проблем. Същото се отнася и за други видове по хранителната верига.

Другият въпрос, с който проучването се занимава, е дали ако пренасящите малария комари изчезнат, ще се появили друго насекомо, което да изпълнява тази задача.

„Anopheles gambiae е нашият комар. Той се е развил с нас… Доста е трудно да си представим, че нещо би могло да го замени и да бъде по-лошо“, смята Чарлс Годфрей, професор по зоология към Оксфордския университет и ръководител на изследването.

Във всеки случай резултатите от това проучване ще бъдат доста интересни и полезни, защото най-накрая ще получим отговор на въпроса – Какво би последвало, ако всички комари на Земята умрат?