Това е прогнозата за месец декември 2019 г. Актуалната прогноза за декември 2023 г. ще намерите ТУК.

Тази година декември ще стартира с обичайни за периода температури. Очаква се средната месечна да е около и над климатичната норма, която за северните райони на страната е 0 – 1 градуса, по черноморието е около 4 градуса, а в планините е между -8 и -3 градуса. Най-ниските температури, които можем да очакваме ще са около -11 и -8 градуса, а най-високите ще бъдат 10-15 градуса.

Месечната сума на валежите също ще се задържи около нормата, която за повечето райони на българия е между 40 и 60 л/кв.м, а в

планините е 70 – 120 л/кв.м.

Първото десетдневие на месеца ще започне със сравнително топло време, но в средата му се очакват валежи и застудяване. Дъждът в северните и западните райони на страната ще преминава в сняг, но снежната покривка няма да се задържи за дълго. До края на периода се очакват само валежи от дъжд.

През второто десетдневие предстои постепенно понижаване на температурите, а на места вече ще е нормално да има снеговалежи. От средата на периода обаче времето отново ще се затопли.

След 20 декември над страната ще преобладава облачно време, видимостта ще бъде намалена в сутрешните часове, но не се очакват сериозни валежи. Температурите слабо ще се понижат и ще станат близки до обичайните.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Астрономическата зима започва на 22 декември в 6 часа и 19 минути.

На първия ден от месеца слънцето ще изгрее в 07:37 часа и ще залезе в 16:53 часа (продължителността на деня ще е 9 часа и 15 минути).

На 31 декември изгревът ще е в 7:57 часа, а залезът ще е в 17:01 часа (продължителността на деня ще е 9 часа и 3 минути).

По отношение на фазите на Луната, тя ще е в първа четвърт на 4 декември. Пълнолуние ще наблюдаваме на 12 декември, а последна четвърт ще видим на 19 декември. Новолунието ще бъде на 26 декември.

Официалните неработни дни през месеца са на 24, 25 и 26 декември.