Тази статия е публикувана през 2020 г. Актуалната прогноза за април ще откриете ТУК.

Въпреки че ще посрещнем април с валежи и студено време, през новия месец среданата температура ще бъде около и над нормата, която е между 11 и 13 градуса в повечето райони, 9-11 градуса по Черноморието и между -5 и 2 градуса в планините.

Най-ниските стойности, които можем да очакваме, ще са около -3 градуса в сутрешните часове, но ще има и дни, в които живакът в термометъра ще се изкачи до 28 градуса.

Около и над нормата ще бъде и месечната сума на валежите. За равнините тя е 40-70 л. кв.м., а в планинските райони - между 60 и 100 л. кв.м. Климатологът Георги Рачев прогнозира миналата неделя, че до средата на месеца язовир „Студена“, който снабдява Перник с вода, ще бъде пълен с 10 000 000 кубика вода.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Първите дни на април стартират с ниски температури и валежи от дъжд и сняг. По интензивни ще са преваляванията в западната половина на страната, където ще се образува и снежна покривка. След 5 април обаче времето ще започне да се затопля, а валежите ще намалеят.

Второто десетдневие ще започне с предимно слънчево време и температури над 15 градуса. Вероятност за валежи ще има след 12 април, като се очаква остане дъждовно до края на периода. Дневните температури ще бъдат около обичайните за средата на месеца.

Валежи ще има и в началото на третото десетдневие, а времето ще става все по-топло. В средата на периода можем да очакваме температурни стойности над 25 градуса. В края на десетдневието ще настъпят промени. Времето ще бъде динамично, като в някои райони на страната ще бъде топло и слънчево, а в други се очакват гръмотевични бури.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

На 1 април слънцето изгря в 7:08 часа и залезе в 19:53 часа (продължителността на деня беше е 12 часа и 45 минути).

В последния ден на месеца, 30 април, изгревът ще е в 6:22 часа, а залезът ще е в 20:24 часа (продължителността на деня ще бъде 14 часа и 5 минути).

По отношение на фазите на Луната, пълнолунието ще е на 8 април, а последна четвърт ще видим на 15 април. Новолунието ще бъде на 23 април, а първа четвърт - на 30 април.

Официални неработни дни за месеца ще са 17, 18, 19 и 20 април по случай честването на Великден.