Ново изследване на учени от австралийския университет "Джеймс Кук" показва, че коралите в Големия бариерен риф, които са оцелели след периоди на избелване, предизвикани от повишаване на температурата на водата, са по-резистентни срещу ново затопляне следващата година.
 
Големият бариерен риф, разположен на североизток от австралийския бряг, беше засегнат от два периода на избелване през 2016 г. и 2017 г., при които цели коралови рифове бяха увредени или загинаха заради повишаване на температурата на водата.
 
Констатацията на екипа от учени е, че избелването в северната част на Големия бариерен риф, която беше най-силно засегната през 2016 г., е много по-малко през 2017 г., макар че коралите са били под влиянието на почти еднакъв термичен стрес през двете години.
 
В централната част на рифа нивото на избелване е еднакво през двете години, макар че температурите през 2017 г. са били по-високи. В южната част на рифа избелването през 2016 г. е било минимално, а през 2017 г. учените не са открили никакво избелване.
 
Тези резултати карат учените да смятат, че поведението на коралите варира според ситуацията и те са се приспособили към по-високи температури благодарение на придобития си "опит" от предишната година. 
 
 
По темата вижте още: