Часовникът на Страшния съд се появява за първи път през 1947 г. на корицата на авторитетното американско списание "Бюлетин на атомните физици" и символично показва оставащото време на човечеството.

Сега стрелките му са спрени на 100 секунди до настъпването на "ядрената нощ" - т.е. човечеството е много по-близо до катастрофа, отколкото през предишните години, откакто съществува часовникът.

През 1953 г. – по време на Студената война, е сочел две минути до полунощ, както и през 2018 г. и 2019 г. След края на Студената война – през 1991 г. стрелките на часовника са преместени на 17 минути до полунощ.

 


Преди няколко дни специалистите от "Бюлетин на атомните физици", които поддържат символичния часовник, са взели решение да не местят стрелките му напред заради пандемията от коронавирус.

По думите на Рейчъл Бронсън, която е президент на списанието, коронавирусът няма да унищожи цивилизацията, но пандемията ярко илюстрира неподготвеността на правителствата и международните организации да се справят с глобалните предизвикателства.

Човечеството е изправено пред две екзистенциални опасности едноверменно – ядрена война и климатични промени. В комбинация с киберинформационната война тези две опасности подкопават способността за реакция на обществото.

Стрелките на часовника, разбира се, могат да бъдат върнати назад, но това зависи от всички нас.