Този петък, 19 май, единствената за годината „черна луна“ ще изгрее в небето в 18:53 часа българско време – и няма да има точно какво да се види. Това е така, защото естественият спътник на Земята ще се отклони към отблясъка на слънцето, сигнал за новолуние. От къде обаче идва мистериозно име?

Терминът „черна луна“ има няколко значения и нито едно от тях не е астрономическо.

Определението, което най-добре отговаря на събитието от този месец, е „сезонна черна луна“ — третото новолуние в сезон с четири новолуния. Това явление се случва на всеки 33 месеца.

Най-разпространеното и широко прието определение за Черна луна е второ поред новолуние, което се случва в един календарен месец. По същество тя е обратното на Синята луна. Тъй като луната се отдава на малко повече време „насаме“, месецът има тъмни небеса за повече време от обикновено. Явлението е сравнително рядко и се случва само веднъж на всеки 29 месеца.

„Черна луна“ може да се използва и за назоваване на рядкото явление когато има месец без новолуние или пълнолуние. Това може да се случи само през февруари – единственият месец, който е достатъчно кратък, за да започне и завърши между две новолуния или две пълнолуния. Това е нещо, което се случва веднъж на всеки 5 до 10 години.

 „Черната луна“ е нещо, което не можете да видите, защото частта от луната, обърната към нас, е в сянка. Това обаче означава, че нощното небе без лунната светлина е идеално за наблюдение на звезди. Вечерите след новолунието — на 19, 20 и 21 май — погледнете на запад след залез слънце и ще видите тънък полумесец, изгряващ след единствената черна луна за 2023 г.

 

Източник: Vesti.bg, Edna.bg