Няма превишаване на средночасовите норми за опазване на човешкото здраве след пожара на площадка за черни и цветни метали край Пазарджик този понеделник, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), като се позоват на резултати от измервания на стойностите на вредни вещества във въздуха.

След подаден сигнал от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пазарджик (РДПБЗН) за пожар на площадката, експерти от РИОСВ и Регионалната лаборатория – Пазарджик към Изпълнителната агенция по околна среда са извършили поредица измервания на моментните стойности на вредни вещества във въздуха, с газанализатор Gasmet DX 4040 в три точки по посока на разпространение на дима.

Едновременно с това са се следяли нивата на серен диоксид и азотен диоксид, измерени от пункта за постоянен мониторинг на въздуха в Пазарджик.

Анализът на резултатите от измерванията не показва достигане и превишаване на алармените прагове на горните замърсители.

В голяма степен това се дължи на метеорологичните условия по време на пожара (скорост на вятъра от 10 до 20 км/ч), както и на голямата височината на издигане на дима и посоката на разпространението му.

По данни на Областната дирекция на МВР, към 12:00 на 24 май пожарът е напълно изгасен.

Прочетете също и:

50 000 европейци умират всяка година заради мръсен въздух

Опасно за живеене: 19 станции в София с високи нива на NO2