Вече три дни страната е във воден капан. Екипи на аварийните и пожарните служби се борят с последиците от лошото време, засегнати са стотици къщи, а хората имат нужда от помощ

Огромно свлачище в Южна България се стовари на пътя към Гоце Делчев. Хората в Софийско полагат усилия да спасят имуществото си. На изток е обявено частично бедствено положение и евакуация, а заради придошли води пътят Бургас – Созопол е блокиран. Централният Балкан е затрупан от сняг. Едни от най- натоварените проходи бяха блокирани. „Хаинбоаз" е затворен, сложна е ситуацията и на „Шипка", съобщава NOVA.

Валежите спират, но предстоят студени дни с минусови температури.

Повече от 50 къщи в софийското село Петърч и около 10 в Костинброд са под вода. Помощ на засегнатите от стихията оказват пожарникари, доброволци и служители на общината.

„Цяла нощ работим. Правихме диги. Използвахме тежки машини, за да удържим язовир „Маслово”. Там имаше проблем на стената. Пазехме най-вече ниската част на Костинброд”, обясява кметът Трайко Младенов.

Стената на язовира е била пред рухване. През нощта е укрепена, а днес язовирът прелива, но само от своя преливник. Три реки в Костинброд преляха, общината е пред бедствено положение.

Укрепеният с камъни бряг на река Блато обаче не издържа на поройните валежи. Бушуващата вода го разруши и застраши строящата се сграда на Неделното училище. 

След като нивото на реката започна да се понижава, пожарникарите извадиха помпите. А докато дойдат пожарникарите, някои взеха инициативата в свои ръце и започнаха да отводняват със самоделни машини.

 

 

Положението остава критично и в района на Нови Искър, където екипи на Гражданска защита отводняват къщи и дворове. Най-тежка е ситуацията в Мировяне, където пострадаха над 30 къщи, залети са десетки мазета, дворове и приземни етажи.

Ситуацията е тежка и в южните части на страната. Придошлите води на Струма застрашиха газопровода към Гърция. Важни пътища в Благоевградско бяха затворени заради свлачища.

В Кресненското дефиле се активизираха десетки малки срутища през нощта и часове наред се налагаше движението да бъде спирано за кратки периоди, за да се чисти пътното платно. Прииждащите води на Струма обаче продължиха да нанасят щети надолу по течението на реката.

След като драстично повиши нивото си, река Струма увреди дигата край Струмяни и застраши минаващата оттам газопроводна тръба. С тежка техника и земна маса екипите на Напоителни системи опитваха да предпазят както тръбата, така и минаващата на 200 метра от реката автомагистрала „Струма”.

 

 

По-късно аварийната ситуация се измести към пътя между Банско и Гоце Делчев. Там свлачище напълно блокира движението при отбивката за село Борово. Багери опитваха да почистят трасето, но часове наред калната маса си проправяше път и образува огромен нанос върху асфалта. По на юг река Места събори моста между Хаджидимово и село Блатска.

В областта отнесени от реките бяха още десетки мостове. Край Благоевград се наложи спешно да се окаже помощ на хората от две къщи, залети от река Струма.

В Батановци – едно от най-тежко пострадалите от дъжда населени места, водата започна да се оттича. Евакуираните хора се прибират по домовете си. Предстои да бъдат оценени материалните щети – наводнени приземни етажи, мазета, дворове и удавени домашни животни.

Сериозни проблеми имаше и в Югоизточна България. Придошли води заляха пътя Бургас – Созопол. От Метеорологичната станция в Бургас са измерили най-сериозно количество валежи в района на село Граматиково – 85 л/кв.метър. В Бургас във вторник падналото количество дъжд е почти 32 л/кв. м.

Аварийна ситуация се създаде и около река Маринка, в непосредствена близост до Бургас. Затворен е целият участък от Приморско до Черноморец и в двете посоки. С падането на нощта всички критични точки от областта остават под наблюдение.

Извънредна ситуация имаше и в село Равадиново, което обяви частично бедствено положение за срок от 48 часа.

11 души пострадаха при свличане на земна маса върху къща в ромската махала на Смолян. Откарани са за преглед в местната болница, а двама от тях, са с по-тежки наранявания и са оставени за лечение в здравното заведение, без опасност за живота.

Община Смолян подготвя резервни общински жилища, които се ползват при бедствени ситуации и ще им бъде предложено да се настанят в тях. Ще им бъдат осигурени и продукти от първа необходимост. На сесия на Общинския съвет ще бъде внесено и предложение да им бъде предоставен парцел, за да си построят нова къща.

 

 

Проливният дъжд над Пловдив превърна част от булевардите в града в пълноводни реки и затрудни трафика. На места уличните шахти се оказаха запушени и връщаха водата обратно.

Част от подлезите в града се напълниха с метър вода и се оказаха неизползваеми за гражданите. Полицията затвори надлеза "Скобелева майка", за да не потънат автомобилите във водата. Следят се язовирите и реките, които рязко покачиха нивата си.

Пътната обстановка е тежка и по най-натоварените старопланински проходи. "Хаинбоаз" беше затворен за движение на тежкотоварни превозни средства повече от 4 часа.

Обилен снеговалеж от северната му страна и силен дъжд от южната затрудниха движението на автомобилите през прохода „Шипка”. На места снежната покривка достигна до 50 см. Заради понижаването на температурите част от пътната настилка бе заледена.

„Максимално бързо Фондът за бедствия и аварии да окаже помощ, когато кметовете са готови. Всеки по своя ресор да вземе мерки. В петък зимата идва с пълна сила, така че да се внимава много“, заяви премиерът Борисов.

„Остава усложнена ситуацията в район Нови Искър основно, в квартал „Требич”, в някои части на „Връбница”. Цяла нощ екипите работиха, основната задача беше да се отведат водите към земеделски земи, да не се наводнят населените места”, заяви кметът Йорданка Фандъкова.

Прогнозата е, че дъждовете ще спират. Но предстои сериозно застудяване.

Още по темата:

Наводнения обхванаха половината страна

Кога ще спрат валежите

Капризите на януарското време