Бременността при мечките трае около 7 месеца, като малките мечета се раждат по време на зимния сън през януари. Първоначално те тежат около 350 до 650 грама и са голи и слепи. Майката ги кърми без да напуска бърлогата си и разчита единствено на мазнините, които е успяла да натрупа през лятото и есента.

Мечката се грижи сама за своите малки, чийто най-голям враг са възрастните мечоци. Кърмачетата сучат от млякото на майката до пролетта или дори началото на лятото, в зависимост от климатичните условия. По това време тежат между 7 и 9 кг и са се развили достатъчно за да я последват на дълги разстояния и да започнат да търсят твърда храна.

Малките са напълно зависими от майката и между тях се формира тясна връзка. По време на етапа на привързаност мечетата се учат кои храни имат най-висока хранителна стойност и къде могат да ги открият, как да ловуват дивеч, дребни животни и риба, да се защитават и къде да изграждат своята бърлога.

Гледайте видеото на National Geographic, за да разберете какви са нуждите на едно малко мече, което е останало без своята майка. Над него бдят специалистите от зоопарк Тампа.

Прочетете и:

Как WWF спаси мечето Митко

Бялото мече от Берлин излезе на първа разходка