Великден наближава, време е да боядисаме яйцата и да замесим козунаците. У нас повечето хора следват българските обичаи, събират се със семействата си и празнуват заедно. Ето обаче кои са най-нетипичните и странни езически обичаи, които хората спазват по света.

Великденският обичай във Финландия повелява хората да се удрят един друг с клонки от бреза по гърбовете.

В Ирландия хората не ядат месо на Великден, а само риба. По обичай е прието да се изкопае дупка в земята, в която жителите на страната заравят херинги.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Децата в Австралия вярват, че яйцата за Великден ги носи билби – животно от рода на зайците, което се смята за застрашен от изчезване вид, тъй като често е нападано от големи диви зайци.

В Мексико ритуалнo горят хартиени фигури (папиемашета) в съботата преди Великден. С тази традиция отбелязват победата над злото. Често тези фигури изобразяват лицата на известни политици.

В Полша хората си взимат традиционен студен душ на Великден, наречен "Смигус Дингус". Същия обичай спазват и в Унгария, Чехия и Словакия.

Снимка: pexels Снимка: pexels

На Великден всяка домакиня в Гърция приготвя "цуреки". Това представлява типичният гръцки козунак. На много места в страната на празника има и заря.

В Холандия всяка година през Страстната седмица се организират големи базари за мебели, а в понеделник след Великден обикновено има и голяма разпродажба. Това се прави в страната от повече от 30 години.

Подготовката за празника в Хаити трае няколко месеца, тъй като децата ръчно изработват красиво изрисувани хартиени хвърчила във въздуха на Великден.