Изображенията им помагат да се предпази къщата от различни бедствия, молим им се в трудни времена и благодарим за изпратеното благополучие и здраве на членовете на семейството ни.

Но с течение на времето хората са изгубили знания за това какви православни икони трябва да бъдат в къщата им, за какво помага това или онова лице на светеца и къде да поставят домашния иконостас.

Всеки православен християнин се сдобива с икони не за красота или модни тенденции, а за да се помоли на светците в мълчание за най-съкровеното. Иконата е верига, която свързва душата на човека с Господ Бог. Когато произнасяме молитвени речи, ние общуваме с Всевишния, молим за ходатайство и благодарим за проявената милост.

Образът на светеца не е само реликва, която се наследява. Това е светинята на светиите, която събира всички, живеещи под един покрив, в една молитва. Всяко изображение, независимо от какъв материал е направено, носи специално мистериозно значение. Но за да може иконата да се превърне в истински покровител на вашето семейно огнище, трябва да знаете къде да поставите иконата, в какъв ред да ги подредите.

Няма точен списък с икони, които църквата би препоръчала, но основните лица на светците, които могат да ви предпазят от много неприятности, трябва да бъдат събрани в домашния иконостас.

• Икона, изобразяваща Спасителя. Най-често в къщата има изображение на Спасителя, който държи пред себе си отворена книга с думите на молитва. Това е най-важната икона, която трябва да бъде поставен вдясно и малко по-високо от останалите икони. Спасителят дава на човека вяра и утеха.

Икона с Богородица. Много хора избират Богородица. Това изображение трябва да бъде поставено вляво успоредно на Господ Всемогъщ. Богородица носи в себе си любов и нежност. Той е символ на обединението на земното и небесното.

• Иконата, която трябва да бъде поставена в самия център, е Светата Троица - Отец, Син и Свети Дух. Това изображение е най-почитаното сред християните. Това означава единство и солидарност.

• Сватбена икона. Трябва да е в хора, които са женени. Най-често това са изображения на Исус и Дева Мария. Това са свидетели на тайнството на сватбата на съпрузите. Те придружават двойката през целия им живот и са наследява от децата.

• Икона на Свети Николай Чудотворец. Почти във всяко семейство образът на този светец заема почетно място. В крайна сметка той е този, който помага на младите хора в тяхното обучение, а на болните в изцелението. Всеки, който има тази чудотворна икона, със сигурност може да разкаже история за това как Николай Чудотворец му е помогнал.

• Персонализирани икони. Всеки член на семейството се кръщава с едно или друго име. Следователно изображенията на светци с имената на членове на семейството са надеждна защита.

Иконите са покровители на района. Всяко населено място, град или малко село винаги е под закрилата на някой светец.  Можете също да поставите на иконостаса онези светци, които по естеството на работата си са подобни на вашия занаят. В допълнение към факта, че просто трябва да имате тези икони у дома, трябва да знаете правилата за тяхното поставяне.

Източник: album.bg