Когато времето се променя, можете да усетите много аромати във въздуха. Както се оказва според скорошни проучвания, хората наистина могат да „помиришат смяната на сезоните“.

Обикновено по това време на годината много от нас успяват да усетят специфичен есенен“ аромат. Някои го описват като меланхолия, докато други го свързват с приятния мирис на реколтата. Но откъде идва тази миризма?

Когато листата умират и падат, те поемат последния си дъх и „издишват“ всичкия въздух в себе си чрез малки пори. Сред освободените газове са терпен и изопреноиди, съставени от въглеводороди, които имат специфична миризма

Понякога тези газови молекули, известни като летливи органични съединения, взаимодействат с азотен оксид. Това може да доведе до производство на озон, което напомня на миризмата на хлор.

В допълнение към отделянето на газове, съдържащи се в умиращата растителност, два други ефекта допринасят за аромата, който придружава есенния бриз: разграждането на растителната материя и замърсителите, уловени през есенните месеци.

Почвата в повечето части на света е богата на вид гъбичка, която причинява гниенето на плодовете и растенията и съответно също е отговорна за есенните миризми.

Въздушните маси често носят със себе си своите парфюми. Затова например констатираме, че ни мирише на дъжд. Ароматът на есента е магическа комбинация, причинена от природните процеси.

Въпреки че зимата е точно зад ъгъла, все още можете да му се насладите.

Прочетете и:

Защо листата падат през есента

Есенна идилия в Каньона на водопадите

Росата – колкото красива, толкова и опасна