Почвата и метеорологичните условия съществено влияят на вкуса на уискито. Много експерти и ценители са единодушни по този въпрос, но доскоро липсваха научни доказателства.

Ново проучване дава отговор на твърдението - вкусът на уискито наистина зависи от почвено-климатичните фактори и ландшафтните характеристики.

Специалисти от университета на Орегон, САЩ, и дестилерията в Уотърфорд, Ирландия, са изследвали ечемичени култури от графствата Килдеър и Уексфорд.

 

 

Ечемикът от първото графство расте върху почва, която е богата на калций, магнезий и молибден. В този регион рядко има валежи, а температурите са високи. Според изследователите уискито, за производството на което е използван ечемик от Килдеър, се характеризира с вкус на препечен бадем и маслен послевкус.

От друга страна, ечемикът от Уексфорд се отглежда върху почва, която е богата на желязо, мед и манган. Там времето е по-влажно, тъй като Уексфорд се намира близо до крайбрежието. Произведеното там уиски се отличава с цветен и плодов вкус.