За много хора е важно да си разменят подаръци през най-магичното време от годината – Коледа. Но 2020 и 2021 г. ни научиха и колко е важно да бъдем отговорни потребители, предвид пандемията от COVID-19. А също и да сме по-добри един към друг.

Но как можем да допринесем с нещо положително в тези мрачни времена, докато в същото време сме в безопасност сред бушуващата пандемия?

По-лесно е, отколкото си мислите! Ето няколко съвета от Vesti.bg за безопасност за вашето коледно пазаруване тази година, както и някои идеи за подаръци, които са идеални за времена на локдаун:

Избягвайте тълпите в моловете

Страхотно е да подариш нещо, но не и ако е вирус. Избягвайте претъпканите молове. Ако все пак трябва да сте в мол, избягвайте докосването, носете си дезинфектант, спазвайте дистанция и бъдете с маска.

Използвайте безконтактно плащане

Добре е да докосвате колкото се може по-малко повърхности, за да избегнете срещата с COVID-19.

Пазарувайте онлайн

Най-добрият начин да сте в безопасност по време на коледното пазаруване е да го правите онлайн. Освен това можете да си останете по пижама.

Пазарувайте в малките местни магазинчета

Малкият бизнес беше ударен най-тежко от пандемията и ограниченията, които тя донесе със себе си. Ето защо можем да подпомогнем своята общност, като пазаруваме в малките местни магазинчета. Освен това те няма да са претъпкани с хора както моловете.

Ръчно изработен подарък

Можете и сами да изработите подаръците за Коледа. Със сигурност ще имат огромна стойност за този, който ги получава. Например тематична декорация или буркан домашно сладко, ръчно направени бонбони или сладки. Със сигурност ще стоплят сърцето на всеки.

Какво да подарим в условията на локдаун? Ето няколко идеи:

Продукти за домашно спа

Ароматни масла, соли за вана, ароматни свещи, маски за лице – това може много да се хареса, особено в условията на продължаваща пандемия и необходимостта да си останем вкъщи.

Уреди за домашен фитнес

Ако знаете, че ваш близък обича да спортува, но фитнесите са затворени или прекалено претъпкани, подарете му уреди за домашен фитнес. Постелка за упражнения, тежести или ластици винаги ще влязат в употреба.

Книги

Начините, по които се забавляваме рязко се промениха с началото на пандемията. Книгите за щастие отново са на голяма почит. Да се подаряват знания и преживявания чрез приятно четиво е наистина ценено.

Кухненски уреди и джаджи

Някога се смяташе за смъртен грях да подариш тиган или миксер на някого, но пандемията накара мнозина да открият любовта си към кулинарията. За такива хора нов кухненски уред или джаджа е напълно подходящ подарък.