По време на зимния сезон облеклото в планината в буквален смисъл може да ни спаси живота. Дори и в Родопите, където температурите не падат чак толкова драстично, премръзването на ръце или крака е потенциален риск. Екип на NOVA търси няколко ценни съвета от Димитър Масурски в базата на планинските спасители в Пампорово. 

„Най-важното при тръгване в зимни условия са обувките. Високи, топли и задължително с мембрана”, обяснява опитният спасител.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Облеклото в планината трябва да е на пластове – така, че лесно да можем да свалим якето или полара, когато се стопли, и бързо да ги върнем, ако свие студ.

Необходимо е в раницата си да имаме резервен екип, в случай, че първият се намокри. Не трябва да забравяме фенерче, слънцезащитен крем, слънчеви очила и лекарства от първа необходимост. Телефонът трябва да е зареден и по възможност в раницата да има допълнителна външна батерия. За по-сложен преход GPS-ът на телефона може да се окаже безсилен и една карта да свърши по-добра работа.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Спасителите предупреждават, че ако не познаваме маршрута, лесно можем да се загубим, тъй като снежната покривка в планината често скрива маркировката.

Тези предупреждения важат навсякъде. По склоновете на прохода Троян-Кърнаре често видимостта е опасно ниска. Облаците се движат бързо и за минути могат да докарат гъста, непрогледна мъгла. А ситуация като тази е добре позната на Христо Сливков от планинския спасителен отряд в Троян.

„Мъглите са чести през зимата. Когато има бяла снежна покривка, а в същото време и мъглата е бяла, и особено, когато се движи от вятъра, дезориентацията е до такава степен голяма, че дори създава измамното усещане дали изобщо се движиш и накъде се движиш. Единственият вариант е да имаш някакво средство за навигация – компас или приложение на телефона", разказва той.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

При мъгла в ниското, билото на Беклемето е по-високо от облаците. На покрива на Стара планина обаче е значително по-студено. Там дори умерени температури, в комбинация с вятър, с мъгла, с по-висока влажност, създават усещането за по-студено време. А това крие риск от премръзване на откритите части на тялото. 

„Едно от решенията е скиорска маска или маска, която да покрива цялото лице”, съветва още Христо Сливков.

Още информация ще откриете във видеото.