Колкото и да е добър един акумулатор, то идва време, в което той  трябва да се смени.
С течение на времето акумулаторната батерия остарява или се износва от прегряване, многократно зареждане и разреждане.

Изтощената батерия е сериозен проблем, особено ако сте на път и нямате кабели за ток или трябва да повикате пътна помощ.

Правилното обслужване на акумулатора може да удължи неговия живот. Честото проверяване на състоянието му и времето на експлоатация ще ви покажат кога трябва да го смените, преди да аварирате на пътя.

Моментът, в който колата ви няма да запали не е най-добрият за закупуване на нов акумулатор. Но повечето водачи правят точно това. Така се лишавате от възможността да проучите пазара и да имате време да изберете най-подходящото за вашия автомобил.

Във верига магазини за авточасти и аксесоари Avto.BIM.BG предлагаме богат асортимент от качествени акумулатори, дестилирана вода, кабели за ток и зарядни за акумулатор на водещи производители. Също така можете да пазарувате и авточасти онлайн на www.avto.bim.bg. Имаме и добре обучени специалисти, които да ви предложат необходимото за вашата кола.

Изборът на времето за смяна и вида акумулатор ще е много по-прост, ако спазвате следните няколко правила:

Бъдете отговорни към поддържането на акумулаторната батерия

Особено когато гаранционният срок изтича или акумулаторът понякога ви създава проблеми.

При първите симптоми за неизправност е добре да започнете търсенето на подходящ акумулатор. Така ще имате време да изберете това, което ви устройва като цена, качество и вид на батерията.

Проверявайте батерията на определено време

Проверките трябва да се извършват редовно, но е много важно това да се извършва преди дълго пътуване.

Повечето съвременни акумулатори са необслужваеми, но това не означава, че не трябва да се измерва натоварването на клемите веднъж годишно. То ще ви покаже дали батерията е в добро състояние или вече трябва да я смените.

Възрастта на батерията също е индикатор за състоянието ѝ

Независимо колко и как е работил един акумулатор, то той се изтощава и амортизира с течение на времето. Нормално една оловно-киселинната батерия може да работи от три до пет години. При геловите срокът на експлоатация в зависимост от типа варира от 10 до 15 години.

Датата на производство се нанася на стикер, залепен отстрани или отгоре на батерията.

Акумулаторът трябва да отговаря на изискванията на автомобила за работа

Акумулаторите за коли се предлагат в много размери и мощности.  Освен това характеристиките им се  променят през годините, така че един и същ модел батерия през годините може да има различни характеристики.

Важно е да съобразите габаритните размери и изискванията в инструкцията за експлоатация на автомобила, а също така и типа на батерията.

Освен това съвременните автомобили са оборудвани с много допълнителна електроника, важно е също в какви стойности е напрежението.

Някои акумулатори не издържат на напрежение над 13V, а други са чувствителни към промените на напрежение и късо съединение.

При автомобили с функция „Старт-стоп“ е важно и акумулаторът да е пригоден за такъв режим на работа. Това са AGM и EFB акумулатори.

Важно е да се отчетат и експлоатационните условия на автомобила. Някои акумулатори не издържат на непрекъснато стартиране и спиране при каране в градски условия. В този случай най-подходящи са EFB батерии.

Климатичните условия също са от значение. Много ниски и много високи температури също оказват влияние върху акумулатора за кола. Някои типове батерии не работят добре при много ниски температури.

Уверете се , че акумулаторът е произведен наскоро

Всяка батерия губи сила с течение на времето. Най-добре купете акумулатор, произведен преди не повече от шест месеца. Месеците се отбелязват с цифри или букви. Когато се обозначават с букви – януари е „А“, февруари „В“ и т.н.

Единственото изключение са геловите акумулатори, които не губят свойствата си и издържат до две години след датата на производство.

Имайте предвид, че дори да не е работила, акумулаторната батерия се саморазрежда при продължителен престой.

Рециклирайте старата батерия

Оловото и киселината в една батерия са силно токсични, затова трябва  да се изхвърлят на подходящи за това места. Повечето търговци приемат старите батерии и ги предават на производителите за рециклиране.

Добре е при закупуване е да смените старата батерия с новата и да я оставите в магазина за рециклиране.

Сравнете гаранциите

По-добре е да закупите батерия с възможно най-дълъг гаранционен срок. Така ще сте подсигурени за дълъг период от време. Ако се случи нещо с батерията, тя ще бъде заменена с нова.

Използването на батерията не по предназначение или неправилна инсталация и експлоатация могат да анулират гаранцията, затова се запознайте с инструкцията за експлоатация на новия акумулатор.

Автомобилите не могат да работят без акумулатор. Той трябва да е винаги в добро състояние, както и другите системи в колата.

Качеството на работа на акумулатора се влошава при ниски температури и е добре през есента да замерите товара му, а също и нивото на течността. За целта може да посетите автосервиз или сами да се справите.

Преди зимата е и най-доброто време за смяна на акумулаторната батерия. Това ще ви гарантира безпроблемна работа на автомобила в най-тежкия сезон за водачите.